Leiderschap in tijden van chaos - Dirk de Wachter

Loading

Psychiater en prof. Dirk de Wachter (KU Leuven) laat in deze micro-webinar zijn licht schijnen op wat leiderschap betekent in deze snel veranderende tijden. “Trap niet in de val van autoritair leiderschap, want dan kom je in een vorm van zinloze ledigheid terecht. Het gevaar van deze maatschappij.”

Mensen zijn minder geconnecteerd met elkaar, toch niet direct, maar veeleer elektronisch. Dat zorgt ervoor dat mensen verward geraken in hun identiteit: wat is mijn rol, waar sta ik, wat wordt er van mij verwacht?

Ja, er zijn plannen, theorieën over wat we moeten doen. Maar vaak worden die niet gedragen door de mensen, is de visie van Dirk de Wachter. “Mensen hebben in deze onzekerheid de neiging om zich te richten op een sterke leider, iemand die voor hen de beslissingen neemt zodat ze niet meer hoeven na te denken. Gevaarlijk, want dit holt nog meer de identiteit van de werknemer uit”, waarschuwt hij.

“Een goede leider mag niet trappen in de val van het autoritaire, van het overnemen. Integendeel, hij moet bottom-up processen versterken en faciliteren”, stelt prof. de Wachter. “Anders komt men in een vorm van zinloze ledigheid terecht. Dat is het gevaar van deze maatschappij.”

Een productie van WebinarSolutions voor HRD.tv ism Stimulearning en Wiskeys